DiariZine:Sempurnalah satu kekejaman

Sempurnalah satu kekejaman

Zainudin Maidin
Ketika Barat dan rakyat Amerika Syarikat merayakan kejayaan pembunuhan Ketua al-Qaeda, Osama bin Laden yang didakwa sebagai dalang serangan berani mati 11 September yang meruntuhkan bangunan Pusat Dagangan Dunia (WTC) dan membunuh beribu orang di New York , saya terkenangkan tragedi pembunuhan beramai-ramai di kem pelarian di Sabra dan Shatila di Palestin.
Sebuah lagu puisi, Balada Seorang Gadis Kecil karya Allahyarham Zubir Ali mengenai peristiwa itu kembali mendayu dan menyayat perasaan saya.

Saya juga terkenangkan atas suatu cerita rekaan semata, berlaku pembunuhan ke atas ribuan rakyat Iraq dan pemimpinnya Saddam Husein dan diikuti dengan serangan pihak yang sama ke atas Libya yang membunuh anak lelaki Presiden Muammar Gaddafi dan ribuan rakyatnya selepas kebangkitan rakyat menuntut kebebasan dan demokrasi di Tunisia, Mesir, Bahrain, Yemen, Syria dan Sudan.
Saya pernah berjabat tangan dengan kedua pemimpin itu, merasakan cengkaman keras mereka tetapi apakah hak negara asing untuk menceroboh negara mereka?
Betapa soft power kuasa besar, Internet, facebook dan twitter berjaya menyusup dunia tanpa sempadan menghasut kebangkitan popular dalam negara , mencetuskan perang saudara dan pembunuhan sebangsa dan seagama.
Ketika semua aparatus media Barat sedang meyakinkan bahawa pembunuhan ketua “pengganas” Osama dialu-alukan diseluruh dunia sebagai kejayaan AS membalas dendam hutang darahnya terhadap kematian beribu orang di New York.
Saya terkenangkan bahawa ketua penjenayah perang, bekas Presiden Amerika George Bush masih bebas dan belum ditangkap untuk dihadapkan ke Mahkamah Antarabangsa seperti yang dihasratkan oleh Tun Dr.Mahathir Pengasas dan Pengerusi KL Foundation To Criminalise War.
Apa yang sedang berlaku menepati pandangan Tun Mahathir dalam suatu interviu dengan Al Jazeera tidak lama dahulu mengenai perang Iran Iraq: “Selama lapan tahun, Iran telah kehilangan satu juta manusia. Sekiranya AS hilang satu juta manusia, adakah anda tahu apa yang AS akan lakukan, mereka akan mengebom seluruh dunia”
Tangan Amerika sendiri tidak lagi perlu untuk melakukan pengeboman ini kerana ia telah mempunyai rakan-rakan perkongsian dalam inspirasi dan ideologinya di mana mana untuk melancarkan perang saudara atas nama demokrasi dan kebebasan bagi “Sebuah Dunia 1 Amerika”
Tun Mahathir yang dianggap sebagai “The Last Mohican of Asia” turut sepi di atas strategi pembunuhan ke atas Libya kerana seluruh dunia telah berjaya dikondisikan lebih dahulu pemikiran mereka oleh Presiden Obama bahawa kejadian itu adalah lanjutan dari kebangkitan popular rakyat di Tunisia dan Mesir.
Kebijaksanaan Obama ialah merancang kebangkitan popular di negara negara Arab sahabat Amerika untuk merintis jalan ke arah kebangkitan di negara-negara Arab yang tidak dapat menjamin keselamatan AS dan Israel, tetapi tidak ada siapa yang menuduh campur tangannya, tidak ada langsung sepanduk atau slogan anti AS atau Yahudi dalam tunjuk tunjuk perasaan di Mesir, Tunisia dan lain-lain.
Melumpuhkan
Matlamat jaringan kebangkitan ini ialah untuk melumpuhkan negara-negara yang berpotensi menjadi halangan kepada pencapaian “Sebuah Dunia 1 Amerika.” Matlamat terakhirnya ialah Iran yang akan dapat kita disaksikan setelah Libya dan Syria berjaya dijinakkan menjadi seperti Arab Saudi, Dubai, Abu Dhabi, Oman dan lain-lain. Ketika itu suara nasionalisme Arab semakin sepi.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib dengan pantas memberikan pengesahan terhadap tindakan pembunuhan itu kerana dunia akan lebih selamat dan aman tanpa Osama. Ini selari dengan dasar Malaysia yang anti-ekstremisme dan kekerasan dari sejak awal kemerdekaan.
British telah meninggalkan warisannya untuk menjamin kemerdekaan Malaysia selari dengan konsep ekonomi dan keselamatan Barat yang semakin jelas sekarang dalam dunia yang sedang bergerak pantas kearah globalisasi. Nasionalisme tidak lagi penting jika tidak selari dengan globalisasi.


copy from news.faisunan.com
sumber dari Utusan Online - Rencana

No comments:

Post a Comment

Categories

blog (37) football (23) wordlesswednesday (17) diary (11) social network (10) art (9) premierleague (9) UEFA CHAMPIONS LEAGUE (8) personal (8) religion (8) Islam (7) funny (7) nasihat/advice (7) poem (7) Chelsea FC (6) doodle (6) agama (5) review (5) Johor Tourism (4) News (4) Ramadhan (4) manchester united (4) share (4) Barcelona (3) Fashion (3) HariRaya Aidilfitri (3) Johor (3) Music (3) author (3) championsleague (3) fakta/auta (3) group (3) quotes (3) sketching (3) Filem (2) Hari Malaysia (2) La Liga (2) Maharaja lawak mega (2) Rock n Roll (2) arsenal (2) blur (2) comedy (2) community (2) horror (2) kisah seram (2) komedi (2) layar perak (2) matchday (2) merdeka parade (2) mystery (2) notes (2) politics (2) question (2) rahsia kesihatan (2) scary (2) sihir (2) skill (2) special tribute (2) teknologi (2) 2012 (1) Cinema (1) Cinta (1) Father (1) Fathers day (1) Food Poisoning (1) Grunge (1) Harimau Malaya (1) Harimau Muda (1) Holiday (1) Kepak (1) Kurt Cobain (1) Love Story (1) Melayu/malay (1) Metal (1) Music History (1) P.ramlee (1) Real Madrid (1) Setempat (1) System Of A Down (1) Tanjung Piai (1) Tourism (1) Tutorial (1) Utusan (1) accessories (1) aneh dan pelik (1) azam baru (1) bed time story (1) bedtime stories (1) business (1) bye 2011 (1) career (1) dakwah (1) david luiz (1) dedication (1) democracy (1) doa (1) entry (1) events (1) facebook (1) fanpage (1) fernando torres (1) google (1) health (1) histeria (1) ilmu hitam (1) jobs (1) kamera (1) kerabat diraja (1) lagenda (1) malay proverb (1) minda separa sedar (1) minyak guna-guna (1) perempuan wanita dan hawa (1) power oil (1) propaganda (1) road to wembley (1) sosial (1) teori konspirasi (1) terrorist (1) ubat (1) watch (1) website (1) women (1) zine (1)

MAHU MENAMBAHKAN PENDAPATAN??? INI RESOLUSINYA...

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner

Followers