MyDiary: P.Ramlee Lagenda Yang Terus Dikenang(22March1929-29May1973)



Al-Fatihah..
 Tanggal 29 Mei merupakan tarikh pemergian seorang lagenda perfileman Tanah Melayu yang kita kenali sebagai P.ramlee atau nama sebenar beliau Teuku Zakaria bin Teuku Nyak Puteh.
Masih ingatkah wahai kita semua akan filem-filem beliau yang sering diiringi alunan lagu-lagu merdu beliau???
Sudah pastinya, hasil seni beliau masih tidak lekang dek zaman walaupun hitam putih ketika itu sedangkan zaman sekarang kita sudah ada 3D. Namun hasil seni beliau masih tetap ditayangkan di kaca-kaca tv kita yang sering di tonton oleh segenap masyarakat Malaysia umumnya.
Sehinggakan lagu-lagu beliau diberi nafas baru dengan berbagai gaya masa kini atas nama TRIBUTE...huh Hormati lah karya lagenda P.Ramlee wahai kawan...tribute pun tribute jugak tapi melodi asal kalau diubah dah macam tak hormatkan lagu asal tu.....
Entri ni aku tulis khas bagi mengenang tarikh pemergian beliau ke rahmatullah 38 tahun yang lalu bagi mengenang jasa beliau dalam bidang seni tanah air walaupun aku masih belum lahir ketika itu namun yang pastinya kita semua membesar dengan karya-karya beliau walaupun tidak pernah mengenali P.Ramlee tika hayat dikandung badannya.....Sekian Al-Fatihah buat beliau, semoga roh nya ditempatkan dengan golongan-golongan mereka yang beriman...
Aminn.....

info: sebagai tanda menghormati dan mengenang P.Ramlee sepanjang zaman, terdapat beberapa jalan dan tempat di Malaysia dinamakan dengan nama beliau seperti:
     * Jalan P. Ramlee, Penang (Sebelumnya dikenali sebagai Counter Hall, Berganti nama pada 30 Ogos 1983)
     * Jalan P. Ramlee, Kuala Lumpur (Dahulu dikenali sebagai Jalan Parry, namanya tahun 1982)
     * Jalan P. Ramlee, Kuching, Sarawak (Dahulu dikenali sebagai Jalan DKI)
     * RTM Auditorium (Berganti nama untuk P. Ramlee Auditorium kebangsaan)

p/s: aku pun lahir pada satu syawal jugak...hehe

No comments:

Post a Comment

Categories

blog (37) football (23) wordlesswednesday (17) diary (11) social network (10) art (9) premierleague (9) UEFA CHAMPIONS LEAGUE (8) personal (8) religion (8) Islam (7) funny (7) nasihat/advice (7) poem (7) Chelsea FC (6) doodle (6) agama (5) review (5) Johor Tourism (4) News (4) Ramadhan (4) manchester united (4) share (4) Barcelona (3) Fashion (3) HariRaya Aidilfitri (3) Johor (3) Music (3) author (3) championsleague (3) fakta/auta (3) group (3) quotes (3) sketching (3) Filem (2) Hari Malaysia (2) La Liga (2) Maharaja lawak mega (2) Rock n Roll (2) arsenal (2) blur (2) comedy (2) community (2) horror (2) kisah seram (2) komedi (2) layar perak (2) matchday (2) merdeka parade (2) mystery (2) notes (2) politics (2) question (2) rahsia kesihatan (2) scary (2) sihir (2) skill (2) special tribute (2) teknologi (2) 2012 (1) Cinema (1) Cinta (1) Father (1) Fathers day (1) Food Poisoning (1) Grunge (1) Harimau Malaya (1) Harimau Muda (1) Holiday (1) Kepak (1) Kurt Cobain (1) Love Story (1) Melayu/malay (1) Metal (1) Music History (1) P.ramlee (1) Real Madrid (1) Setempat (1) System Of A Down (1) Tanjung Piai (1) Tourism (1) Tutorial (1) Utusan (1) accessories (1) aneh dan pelik (1) azam baru (1) bed time story (1) bedtime stories (1) business (1) bye 2011 (1) career (1) dakwah (1) david luiz (1) dedication (1) democracy (1) doa (1) entry (1) events (1) facebook (1) fanpage (1) fernando torres (1) google (1) health (1) histeria (1) ilmu hitam (1) jobs (1) kamera (1) kerabat diraja (1) lagenda (1) malay proverb (1) minda separa sedar (1) minyak guna-guna (1) perempuan wanita dan hawa (1) power oil (1) propaganda (1) road to wembley (1) sosial (1) teori konspirasi (1) terrorist (1) ubat (1) watch (1) website (1) women (1) zine (1)

MAHU MENAMBAHKAN PENDAPATAN??? INI RESOLUSINYA...

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner

Followers