DiaryZine: Ada Yang Sudi Membantu Aleesha???


Ada Yang Sudi Membantu Aleesha???

Baca paper hari ni, blogwalking pun jumpa artikel yang sama...wow antara berita yang telah mewarnakan kehidupan Malaysia...huh...Aleesha (Mohd Ashraf Hafiz) satu  nama yang kian mendapat perhatian di dada akhbar perdana tempatan kerana kes ingin menukar namanya kepada Aleesha Farhana daripada Mohd Ashraf(sedap dua-dua nama ni..hehe) dan jantina pada kad pengenalannya tidak dibenarkan mahkamah Tinggi Malaysia....

Namun, kisah beliau berjaya menarik perhatian dan belas kasihan kepada seorang peguam...tak tahu la dari mana datangnya nya mamat tu...namanya Horley Isaacs yang sanggup membiayai kos guaman kepada Aleesha (Mohd Ashraf Hafiz) walaupun kebanyakan masyarakat memperkatakan dan memandang serong akan perkara itu....

Di bawah merupakan sebahagian petikan dari kata-kata peguam yang bakal membela Aleesha( Mohd Ashraf Hafiz) ....
“Seluruh masyarakat dunia boleh menghentam, mengkritik Aleesha (Mohd Ashraf Hafiz) keji atau berdosa, tetapi saya sudah bertekad membantunya kerana kita bertanggungjawab melakukannya.
“Dia hanya mahukan sebuah kehidupan yang selesa, tapi bayangkan jika kita tidak bantu dia (Aleesha) dan akibat kesukaran menjalani kehidupan dengan jantina berbeza, dia berakhir di lorong-lorong.
“Siapa yang akan tanggung dosanya nanti. Kita semua bertanggungjawab,” kata Horley Isaacs, peguam kepada Mohd Ashraf Hafiz Abd Aziz, 26, yang gagal dalam permohonannya untuk menukar nama dan status jantina dalam MyKad kepada Aleesha Farhana di Mahkamah Tinggi di sini, Isnin lalu.

hurm...apa yang kita boleh lihat disini niat si peguam tersebut sugguh mulia dan murni dan penuh dengan nilai-nilai murni serta tanggungjawab seorang manusia terhadap manusia...I do respect for your establishment sir...tapi di satu sudut yang lain(agama) perbuatan menukar jantina ini adalah salah..
“Siapa yang akan tanggung dosanya nanti. Kita semua bertanggungjawab,”....ye kalau kita membiarkan beliau/orang2 sepertinya di lorong2 gelap memang berdosa...namun perbuatan beliau ke atas dirinya sendiri pun merupakan satu dosa besar...Tuan peguam..tidakkah tuan tahu mengenai Dosa..sedangkan tuan boleh menyebut mengenai dosa..??? Lagi kan Tuan bersedia menjadi peguam bela atas dasar kebajikan dan ingin membela atas perbuatan dosa beliau tu...dapatkah tuan pahala...???  Soal pahala tu semua ketentuan tuhan dan hanya tuhan saja yang tahu....dan juga hanya tuhan saja yang maha mengetahui akan keikhlasan dan kebaikan yang di lakukan hambanya di dunia ini..semoga kita dapat keberkatan dari perbuatan kita di dunia untuk akhirat dari NYA .......

P/s:  Siapa kita hendak menghukum lagi mencaci mereka...segala2nya adalah ketentuan ilahi...
kita hanya mampu merancang dan tuhan yang menentukan...harap nya semoga Aleesha(Mohd Ashraf Hafiz)
diberikan petunjuk dan hidayah dari NYA dan semoga ada yang boleh membantu dari sudut rohani dan kaunseling kepada beliau...baru lah murni....pandangan penulis semata2...

No comments:

Post a Comment

Categories

blog (37) football (23) wordlesswednesday (17) diary (11) social network (10) art (9) premierleague (9) UEFA CHAMPIONS LEAGUE (8) personal (8) religion (8) Islam (7) funny (7) nasihat/advice (7) poem (7) Chelsea FC (6) doodle (6) agama (5) review (5) Johor Tourism (4) News (4) Ramadhan (4) manchester united (4) share (4) Barcelona (3) Fashion (3) HariRaya Aidilfitri (3) Johor (3) Music (3) author (3) championsleague (3) fakta/auta (3) group (3) quotes (3) sketching (3) Filem (2) Hari Malaysia (2) La Liga (2) Maharaja lawak mega (2) Rock n Roll (2) arsenal (2) blur (2) comedy (2) community (2) horror (2) kisah seram (2) komedi (2) layar perak (2) matchday (2) merdeka parade (2) mystery (2) notes (2) politics (2) question (2) rahsia kesihatan (2) scary (2) sihir (2) skill (2) special tribute (2) teknologi (2) 2012 (1) Cinema (1) Cinta (1) Father (1) Fathers day (1) Food Poisoning (1) Grunge (1) Harimau Malaya (1) Harimau Muda (1) Holiday (1) Kepak (1) Kurt Cobain (1) Love Story (1) Melayu/malay (1) Metal (1) Music History (1) P.ramlee (1) Real Madrid (1) Setempat (1) System Of A Down (1) Tanjung Piai (1) Tourism (1) Tutorial (1) Utusan (1) accessories (1) aneh dan pelik (1) azam baru (1) bed time story (1) bedtime stories (1) business (1) bye 2011 (1) career (1) dakwah (1) david luiz (1) dedication (1) democracy (1) doa (1) entry (1) events (1) facebook (1) fanpage (1) fernando torres (1) google (1) health (1) histeria (1) ilmu hitam (1) jobs (1) kamera (1) kerabat diraja (1) lagenda (1) malay proverb (1) minda separa sedar (1) minyak guna-guna (1) perempuan wanita dan hawa (1) power oil (1) propaganda (1) road to wembley (1) sosial (1) teori konspirasi (1) terrorist (1) ubat (1) watch (1) website (1) women (1) zine (1)

MAHU MENAMBAHKAN PENDAPATAN??? INI RESOLUSINYA...

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner

Followers