MyDiary: "Dik , Akak Nak Mintak Tolong Boleh Tak?"



Sekarang ni kan macam-macam cara orang nak cari duit yerk! Tak kira la halal atau haram , jujur mahupun dengan menipu, serta macam-macam cara lagi....
Baru-baru ni aku pergi Kuala Lumpur untuk menghadiri majlis kahwin sepupu aku, ada satu kejadian taklah seserius mana cuma aku agak terkilan lah dengan kejadian tu...

Aku agak terkilan sebenarnya dengan satu kejadian semasa di sebuah Masjid ketika menghadiri majlis Akad Nikah sepupu aku ni tadi, ada seorang kakak ni datang jumpa aku di luar perkarangan masjid Bulat(gelaran masjid tu..) 

K(kakak tu)  A(aku)

K: "Dik , Akak Nak Mintak Tolong Boleh Tak?"
A: Err...Tolong apa kak?
K: Akak ni ter salah pergi Masjid ni ...
A: aha...
K: akak nak mintak tolong adik , bagi akak 2 ringgit nak isi minyak motor dah habis ni..
A: 2 ringgit je kak?



(masa ni dalam kepala otak aku tak ragu-ragu lagi tapi aku terpikir kalau-kalau dia mintak lebih aku boleh tolong hantarkan ke Stesyen minyak terdekat ..)

K: terima kasih dik...
A:sama..

Lepas tu aku masuk semula dalam Masjid BUlat tu untuk menjamu sedikit jamuan yang disediakan dan datang pakcik aku dengan bapak aku...(tak sempat nak makan haishhh..)

B(bapak aku) P(pakcik aku) A(aku)

B: ko bagi duit kat orang tu?
A: a`ah
P: hehe...tadi dia ada jumpa pakman(gelaran pakcik aku) gak..
A: owhh...napa?
B: Sindiket tu...
A: sindiket?? sindiket ape?
P: Mintak2 duit...
A: ye ke?



sikit pun taknak pandang tu...

Aku ceritakan lah apa yang kakak tu cakap kat aku kat bapak ngan pakcik aku ni...aku tak kisah sangat  kalau aku setakat 2 ringgit je ..aku anggap sedekah je...aku tak pasti sama ada benar atau tak kata-kata pakcik dengan bapak aku tu tapi aku rasa kakak tu memang desperate tika tu cuma bila dia pergi kat motor dia aku cuba memerhatikan....dia bukan berseorangan mungkin dengan laki dia...
aku ingatkan diorang ni akan tolak motor , yelah tadi kata motor habis minyak...ni dengan muka tersengih2 masing start motor keluar dari perkarangan masjid laju je...aku mula ragu-ragu...

B: kalau dia nak pergi masjid ko tengok pakai tudung pun tak betol camne!
A: err...(aku terpikir apa yang dia nak buat pergi masjid dengan pakaian selekeh...kalau nak sembahyang kat masjid ni pun boleh?)

At Last, aku pergi depan pagar dan memerhatikan sekali lagi mereka ...bukan main laju keluar dari masjid tu..taknak pandang aku lak tu...amboiii....Aku tak pasti yang mereka ni siapa tapi kalau lah aku ditipu masa tu...aku halalkan 2 ringgit tu...tapi aku tak REDHA perbuatan mereka tu...
Wallahualam....


*sebenarnya aku nak tanya korang, korang pernah ke mengalami mende2 camni??? maklumllah aku datang tempat orang tak tau ape...asal niat ikhlas dah camni aku jadi was-was plak..haishh...

4 comments:

  1. haishh.. tak pernah pulak.. hurmm, rezki dia kot..huhu

    ReplyDelete
  2. ye lah nak wat camne...cume terkilan berlaku kat tempat ibadah....

    ReplyDelete

Categories

blog (37) football (23) wordlesswednesday (17) diary (11) social network (10) art (9) premierleague (9) UEFA CHAMPIONS LEAGUE (8) personal (8) religion (8) Islam (7) funny (7) nasihat/advice (7) poem (7) Chelsea FC (6) doodle (6) agama (5) review (5) Johor Tourism (4) News (4) Ramadhan (4) manchester united (4) share (4) Barcelona (3) Fashion (3) HariRaya Aidilfitri (3) Johor (3) Music (3) author (3) championsleague (3) fakta/auta (3) group (3) quotes (3) sketching (3) Filem (2) Hari Malaysia (2) La Liga (2) Maharaja lawak mega (2) Rock n Roll (2) arsenal (2) blur (2) comedy (2) community (2) horror (2) kisah seram (2) komedi (2) layar perak (2) matchday (2) merdeka parade (2) mystery (2) notes (2) politics (2) question (2) rahsia kesihatan (2) scary (2) sihir (2) skill (2) special tribute (2) teknologi (2) 2012 (1) Cinema (1) Cinta (1) Father (1) Fathers day (1) Food Poisoning (1) Grunge (1) Harimau Malaya (1) Harimau Muda (1) Holiday (1) Kepak (1) Kurt Cobain (1) Love Story (1) Melayu/malay (1) Metal (1) Music History (1) P.ramlee (1) Real Madrid (1) Setempat (1) System Of A Down (1) Tanjung Piai (1) Tourism (1) Tutorial (1) Utusan (1) accessories (1) aneh dan pelik (1) azam baru (1) bed time story (1) bedtime stories (1) business (1) bye 2011 (1) career (1) dakwah (1) david luiz (1) dedication (1) democracy (1) doa (1) entry (1) events (1) facebook (1) fanpage (1) fernando torres (1) google (1) health (1) histeria (1) ilmu hitam (1) jobs (1) kamera (1) kerabat diraja (1) lagenda (1) malay proverb (1) minda separa sedar (1) minyak guna-guna (1) perempuan wanita dan hawa (1) power oil (1) propaganda (1) road to wembley (1) sosial (1) teori konspirasi (1) terrorist (1) ubat (1) watch (1) website (1) women (1) zine (1)

MAHU MENAMBAHKAN PENDAPATAN??? INI RESOLUSINYA...

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner

Followers