MyDiary:KOMPLOT NASI LEMAK


Lazatnya memang tak boleh disangkal lagi keenakaknnya...betul kan!!!


Nasi Lemak warisan bangsa,
Dari zaman nenek moyang kita,
Enaknya sampai kita terleka,
Kesihatan kita tanggungjawab kita,


 Ini  cerita bukan nak mengata,
Anggap ia teguran saja,
Nasi Lemak si pembuka selera ,
Muqadimmah sebelum aku memulakan cerita,

Hai Nasi Lemak sesedap nama,
Pelbagai rupa namun rasa yang sama,
Orang meniaga kita pun nak meniaga,
Mencari sumber rezeki keluarga,

Ada bertelur ada Ayam goreng isinya,
Yang penting sambal dan nasinya,
Disini disana senang nak jumpa,
Persaingan terjadi dimana-mana,

Nasi lemak menu utamanya,
Inilah tradisi masyarakat melayu kita,
Ada yang enak ada yang biasa-biasa saja,
Semua bergantung si pelanggan yang berbagai selera,

Si polan ini besar warungnya ,
Boleh kata usahawan berjaya,
Si Anon pula baru bermula ,
Cuma berpayung dan sebuah meja,

Namun apa lagi nak dikata,
Rezeki tuhan nak beri kita tak boleh paksa,
Bila hati dah lama mati,
Nafsu menjadi nakhoda diri,

Nasi Lemak kegemaaran kita,
Inilah rupa bangsa melayu kita,
Pantang nampak jiran Berjaya,
Memasang formasi dan taktikal jahatnya pula…

Bila strategi nya tak Berjaya,
Memanipulasikan pula pihak ketiga,
Habis punah lagi sengsara,
Menutup periuk nasi jiran mereka,

Cerita bukan Nasi Lemak punya angkara,
Tapi cermin lah sesama antara kita,
Bukan nak mengata bangsa sendiri punya,
Tapi ini realiti sekeliling kita,

Nasi Lemak warisan bangsa,
Dari zaman nenek moyang kita,
Oleh kerana kelemakkannya ada umphh punya,….
Tapi jangan lupa bila dah kenyang sambung semula tanggunjawab kita….

Assalamualaikum……..hehehehe

nota: maaf andai kritikan/teguran dari penulisan ini mengguris  hati, kita bangsa yang sama, apa salah jika  kita tegur menegur sebelum orang lain(bangsa lain) mengmbil kesempatan dan mentertawakan kita kelak.....terima kasih...

4 comments:

  1. i sk nasi lemak kolej jati...:-)

    ReplyDelete
  2. ape yang buatnya sedap nasi lemak kolej tu???

    ReplyDelete
  3. PERGHHHHH...
    nasiiiiiiiiiiiiii lemakkkk.....

    ReplyDelete

Categories

blog (37) football (23) wordlesswednesday (17) diary (11) social network (10) art (9) premierleague (9) UEFA CHAMPIONS LEAGUE (8) personal (8) religion (8) Islam (7) funny (7) nasihat/advice (7) poem (7) Chelsea FC (6) doodle (6) agama (5) review (5) Johor Tourism (4) News (4) Ramadhan (4) manchester united (4) share (4) Barcelona (3) Fashion (3) HariRaya Aidilfitri (3) Johor (3) Music (3) author (3) championsleague (3) fakta/auta (3) group (3) quotes (3) sketching (3) Filem (2) Hari Malaysia (2) La Liga (2) Maharaja lawak mega (2) Rock n Roll (2) arsenal (2) blur (2) comedy (2) community (2) horror (2) kisah seram (2) komedi (2) layar perak (2) matchday (2) merdeka parade (2) mystery (2) notes (2) politics (2) question (2) rahsia kesihatan (2) scary (2) sihir (2) skill (2) special tribute (2) teknologi (2) 2012 (1) Cinema (1) Cinta (1) Father (1) Fathers day (1) Food Poisoning (1) Grunge (1) Harimau Malaya (1) Harimau Muda (1) Holiday (1) Kepak (1) Kurt Cobain (1) Love Story (1) Melayu/malay (1) Metal (1) Music History (1) P.ramlee (1) Real Madrid (1) Setempat (1) System Of A Down (1) Tanjung Piai (1) Tourism (1) Tutorial (1) Utusan (1) accessories (1) aneh dan pelik (1) azam baru (1) bed time story (1) bedtime stories (1) business (1) bye 2011 (1) career (1) dakwah (1) david luiz (1) dedication (1) democracy (1) doa (1) entry (1) events (1) facebook (1) fanpage (1) fernando torres (1) google (1) health (1) histeria (1) ilmu hitam (1) jobs (1) kamera (1) kerabat diraja (1) lagenda (1) malay proverb (1) minda separa sedar (1) minyak guna-guna (1) perempuan wanita dan hawa (1) power oil (1) propaganda (1) road to wembley (1) sosial (1) teori konspirasi (1) terrorist (1) ubat (1) watch (1) website (1) women (1) zine (1)

MAHU MENAMBAHKAN PENDAPATAN??? INI RESOLUSINYA...

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner

Followers